Zájem o autobusy!

Jak jsem vybíral první autobus

Napsal Tomáš Tichý v úterý, 24. srpna 2021

Nejnovější článek od autora:


Sraz Karos

Nejsem sám kdo má autobus

Můj první zájem o autobus přišel ke konci prázdnin. Dopravní podnik právě nabízel k odprodeji nepotřebný majetek a kamarád mi pořád říkal, jak by to bylo skvělé jeden takový vlastnit. Prohlížel jsem si nabídku v obálkové metodě a postupně si začal vybírat ten správný kus. Postupně jsem si říkal, jaké by to bylo vlastnit kompletní sbírku OIS.

Začal jsem tedy vybírat takové vozidla, která dle přiložených fotografií mají pokud možno kompletní informační systém. Což znamenalo odmítnutí vozů z garáží Klíčov, neb poznámka u nich říkala, že mnou požadované komponenty byly demontovány. Po dlouhém přemýšlení jsem si nakonec vybral tři vozy. 4104, 4126 a 4137

Potřebné věci jsem sepsal a vložil do obálky, kterou jsem pak osobně zanesl na ředitelství dopravního podniku. Pak nastala dlouhá doba, kdy jsem si myslel, že se moje obálky ztratily, či na mě zapomněli. Ale dopravní podnik zkrátka takto funguje, všelijak jen né zrovna rychle.

Autobusy jsem kupoval na slepo, jelikož jsem neoplýval zrovna moc volnem, tak jsem si je nemohl prohlédnout. Prohlídky probíhaly v pracovní dny v době, kdy jsem i já musel být v práci. První příležitost mi dal kamarád, který měl zrovna službu v garáži Hostivař a jeden zdejší vůz mi vyfotil.

Dle fotografie jsem zjistil, že i přes cedulky s nápisem: „Zákaz vytěžování autobusu. Majetek odd. likvidace majetku“ došlo k vytěžení někrerých dílů. Cedulka hold není zeď a ničemu nezabrání. Jen je škoda, že to trvalo celý rok od odstavení autobusu, až po jeho prodej. Kdyby tato doba nebyla takto drasticky dlouhá, třeba by na vozidle zůstalo více dílů.

Můj autobus před koupí Autobus 4126 v areálu garáží Hostivař, předtím než jsem ho odkoupil.

Můj autobus při koupi Další autobus 4104, na tom sammém místě, kdy jsme ho tu zanechali po převozu.